Het Persoonlijk Keuzebudget (PKB) meer flexibiliteit in verlof, minder HR-vragen

Het Persoonlijk Keuzebudget (PKB), meer flexibiliteit in verlof, minder HR-vragen

Het Persoonlijk Keuzebudget (PKB) haalt de bezem door veel verschillende soorten verlof en de bijbehorende onduidelijkheden. Wat is het PKB en welke mogelijkheden brengt het voor werkgevers en -nemers?

Iedere cao die wordt afgesloten, kent bij voorbaat zijn beperkingen. Hij geldt voor honderden, duizenden, en vaak zelfs tienduizenden mensen. Mannen, vrouwen, ouderen, millennials – met heel veel verschillende wensen. In het ideale geval houdt die cao daar rekening mee. Niet langer geldt er één pakket arbeidsvoorwaarden voor iedereen, er is ruimte voor flexibiliteit. Vandaar dat veel cao’s een speciale paragraaf hebben ingeruimd voor het PKB (ook wel aangeduid met IKB, het Individueel Keuzepakket).

Opbouw van het budget

Dat budget individualiseert – in de officiële terminologie – een deel van de arbeidsvoorwaarden. In gewone spreektaal: het gaat om een potje met een waarde van 10 tot 20 procent van het maandsalaris. Dat budget is opgebouwd uit de vakantietoeslag en de eindejaarsuitkering, met daarbovenop enige onderdelen die per cao kunnen wisselen: de levensloopbijdrage bijvoorbeeld, de bovenwettelijke verlofuren of de seniorenregeling.

Het Persoonlijk Keuzebudget (PKB) meer flexibiliteit in verlof, minder HR-vragen

De keuzemogelijkheden

Medewerkers kunnen zelf bepalen hoe ze het budget besteden en de keuzemogelijkheden zijn gevarieerd. Het kan bijvoorbeeld gaan om:

  • extra vrije dagen,
  • extra loon,
  • een opleiding (die niet per se relevant hoeft te zijn voor je de functie),
  • extra pensioen,
  • extra vergoeding voor woon-werkverkeer,
  • de vakbondscontributie,
  • een fiets.

Zo flexibel is het

Heeft de medewerker één of meer opties aangevinkt, dan zijn die keuzes niet in steen gebeiteld. Ze kunnen regelmatig worden gewijzigd. Ben je aan het sparen voor een nieuwe keuken? Dan laat je je keuzebudget waarschijnlijk een paar maanden uitbetalen en maak je op je werk wat meer uren. Maar is die keuken eenmaal geïnstalleerd, dan wil je misschien meer tijd doorbrengen met de kinderen, en kies je juist voor extra verlofdagen. Weer een paar maanden later wil je die kinderen ook een betere maaltijd kunnen voorzetten, en dan kies je wellicht voor een serieuze kookopleiding – die je mogelijk ooit zou kunnen gebruiken in je werk. Allemaal betaald uit dat PKB.

Kiezen uit regeling is niet verplicht

Sinds 1 januari 2021 is de regeling nog een stukje flexibeler. Tot die datum waren werknemers die bij de betreffende cao waren aangesloten, verplicht om van de regeling gebruik te maken. Die verplichting is nu komen te vervallen. Degenen die niet meedoen, krijgen aan het eind van het jaar het volledige budget uitbetaald. Een aantekening: in dat geval wordt het bedrag wel volledig belast. Als de medewerker daarentegen kiest voor een opleiding die door de werkgever wordt betaald, is die geheel belastingvrij.

Voordelen voor de werkgever

Meer keuzevrijheid dus voor de medewerkers, maar er zijn ook voordelen voor werkgevers en cao-partijen. Zo kampen veel organisaties met stuwmeren van verlofdagen, maar met het keuzebudget wordt het aantal bovenwettelijke vakantiedagen teruggebracht, en die stuwmeren slinken dus mee. Bovendien maakt het PKB het gemakkelijker om cao’s te vereenvoudigen of samen te voegen, aangezien de wirwar van verlofregelingen wordt teruggebracht.

PKB zelf berekenen

Het PKB moet dus orde scheppen. Dit leidt ook tot minder vragen voor de HR-afdeling. Om nog meer duidelijkheid te geven aan medewerkers, is het initiatief van Sociaal Werk werkt! een goed voorbeeld. Sociaal Werk werkt! is de samenwerking van werkgeversorganisatie Sociaal Werk Nederland en de werknemersorganisaties FNV Zorg & Welzijn en CNV Zorg & Welzijn. Zij hebben een eenvoudige rekentool op hun site gezet, waarmee ze de gevolgen van hun PKB-keuzes snel kunnen overzien.

beUnited

beUnited behartigt als belangenorganisatie, ondernemers in Nederland zoals MKB, Horeca, Boeren, Retail en ZZP.

beUnited wil een alternatief voor een samenleving waarin met name grote multinationals hun stempel zetten. beUnited is voor een lokale circulaire samenleving. Een nieuwe economie waarin inventiviteit voorop staat, iedereen gelijke kansen heeft en waar iedereen profiteert van de welvaart.

Sluit je aan

Belangenbehartiging van Zelfstandig (MKB) Ondernemers in Nederland is niet of nauwelijks goed georganiseerd, o.a. fiscale en sociale wetgeving, stimulering- & subsidieregels sluiten zelden aan bij de Ondernemerspraktijk.

Zorg samen met ons dat de stem van zelfstandig (MKB) ondernemers daadwerkelijk gehoord zal worden. Klik hier om jezelf, het bedrijf of de branche-, beroepsorganisatie bij beUnited aan te sluiten. 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Redactie beUnited
De redactie van beUnited (re)post actueel Ondernemersnieuws op de nieuwspagina van beUnited, het krachtigste zakelijke netwerk van, vóór en dóór MKB ondernemers, directeuren en managers in Nederland.

Geef een reactie