Nederland moet aftrek zzp’er en rente offeren voor EU-miljarden

De zelfstandigen- en hypotheekrenteaftrek moeten worden versoberd om voor Europese coronasteungelden in aanmerking te komen. Hoewel in beide aftrekposten al is gesnoeid, concludeert Hoekstra uit ‘informele contacten’ dat Brussel nog niet tevreden is.

Nederland moet offers brengen op twee politiek gevoelige onderwerpen om in aanmerking te komen voor bijna €6 mrd aan coronahulpgeld uit Europa. Een verdere versobering van zowel de hypotheekrenteaftrek als de zelfstandigenaftrek ‘zijn naar verwachting nodig om een positieve beoordeling te krijgen’, schrijft demissionair minister Wopke Hoekstra (Financiën) maandag aan de Tweede Kamer.

Hoewel altijd al duidelijk was dat ook Nederland hervormingen moet doorvoeren om aanspraak te kunnen maken op het coronaherstelfonds, is niet eerder zo stellig geformuleerd dat de aanpak van deze twee aftrekposten noodzakelijk is voor de Europese miljarden. Het betekent extra munitie voor voorstanders van dergelijke hervormingen bij de lopende kabinetsformatie, die vooral bij D66 te vinden zijn.

EU-landen krijgen pas geld uit het herstelfonds als ze hervormingen doorvoeren — een eis die Nederland zelf had gesteld om een jaar geleden akkoord te gaan met het fonds. Voor alle landen bestaat al jaren een lijstje aanbevelingen en bij Nederland staan er diverse zaken op: niet alleen de aftrek, maar ook belastingontwijking en uitgaven aan onderzoek. De Europese Commissie vindt die nog steeds allemaal belangrijk, blijkt uit de brief van Hoekstra.

‘Informele contacten’

Maar ‘uit informele contacten die in het voorjaar hebben plaatsgevonden met de Commissie’ blijkt dat Brussel ‘waarschijnlijk met name kritisch zal kijken naar hervormingen die invulling geven aan de uitdagingen op de Nederlandse arbeids- en woningmarkt’, aldus Hoekstra in de brief. Als voorbeelden noemt de demissionaire CDA-bewindsman vervolgens de zelfstandigenaftrek en de hypotheekrenteaftrek.

Nederland heeft relatief veel zzp’ers op de arbeidsmarkt (ruim 12%, tegen 10% gemiddeld in de EU). Volgens sommige economen komt dat door de fikse belastingkorting — de aftrek was tot voor kort ruim €7000 per jaar — die het erg aantrekkelijk maakt om eigen baas te zijn. Vorig jaar is al besloten die aftrek meer dan te halveren, al wordt deze ingreep uitgesmeerd over een periode tot 2036.

Bij de hypotheekrente is de Nederlandse aftrek ook hoog ten opzichte van de belastingvoordeeltjes die in andere EU-landen wordt gegeven. Al eerder is besloten om de aftrek in te perken: straks mag de rente alleen over de lage belastingschijf worden afgetrokken.

Ingrepen niet ver genoeg

Hoewel er dus al gesnoeid is in beide aftrekposten, concludeert Hoekstra uit gesprekken in Brussel dat het nog niet ver genoeg is gegaan. Hoe ver nieuwe ingrepen moeten gaan om groen licht te krijgen voor het Europese geld, staat niet in de brief. Hoekstra verwijst verder ook naar de formerende partijen.

Al eerder was duidelijk dat Nederland niet dit kalenderjaar al zijn plannen klaar heeft. Hoekstra denkt echter tijd genoeg te hebben, want de voorstellen moeten uiterlijk in de zomer van volgend jaar in Brussel liggen ter beoordeling. Daarmee lijkt Nederland het laatste EU-land te worden dat zijn voortellen klaar heeft.

Hoekstra schrijft ook waar Nederland het Europese geld mogelijk aan gaat besteden. Ambtenaren hebben een lijstje projecten samengesteld die in aanmerking komen.

Waterstofeconomie

Prominent op dat lijstje staat het ontwikkelen van een waterstofeconomie. Die staat met een post van €2,5 mrd op de ‘ambtelijke verkenning’. Die plannen tellen op tot ruim €13 mrd, dus het is nog niet duidelijk welke uiteindelijk worden gekozen.

Eerder al waarschuwden diverse hoofdrolspelers in de energiewereld in het FD dat Nederland veel te weinig geld uitgeeft aan waterstof, een energiedrager die nodig is om de overgang van fossiele naar duurzame energiebronnen mogelijk te maken. Met waterstof is immers opslag mogelijk van energie, wat nodig is omdat de zon niet altijd schijnt en het niet altijd waait. Tot nu toe heeft het kabinet €100 mln uitgetrokken voor waterstof. Dat er nu €2,5 mrd op het Europese lijstje staat, geeft aan dat het onderwerp inmiddels veel serieuzer wordt genomen.

Een ander groot punt is de bouw van een nieuwe reactor om medische isotopen te maken, als vervanger van ‘Petten’. Daarvoor staat €1 mrd genoteerd. Op de lijst staat geen kernreactor om energie op te wekken — die zou trouwens zeer veel duurder zijn en is politiek veel gevoeliger.

Andere mogelijkheden om het Europese geld aan uit te geven zijn isolatie van overheidsgebouwen — opmerkelijk genoeg willen de ambtenaren vooral kazernes verduurzamen — en geld voor ‘een leven lang leren’. Ook zou er geld kunnen richting stimulering van warmtepompen in woningen, ter vervanging van cv-installaties.

Klik hier voor de link naar het originele artikel. 

Igor Wortel

My resume and working experience is very broad, mail me to get more information: igor@phalanxes.eu or surf www.phalanxes.com

Specialties: Project management, people management, oil industry, mining engineering, outsourcing, credit, process (automation) management, training, private equity, legislation, volunteer, chairman, board member, people manager, professional, factoring, training, lecturing, BigData, (financial) analytics, AI, robotics, internet of everything, BlockChain, Business Model Innovation, IoT

Geef een reactie