Effectief in het nieuws dankzij uwpersbericht.nl
Ongetwijfeld heeft uw bedrijf wel eens interessant nieuws te melden. Maar hoe schrijft u een persbericht en hoe bereikt u de media? Niet elk bedrijf heeft een communicatiemanager. Of iemand die ervaring heeft. En een slecht geschreven persbericht werkt in het nadeel van uw imago.
Ervaren journalisten
De ervaren journalisten van uwpersbericht.nl nemen dit voor u uit handen. U stuurt de informatie per mail of belt ons even op. Vervolgens stellen wij u nog enkele relevante vragen om het echt nieuwswaardig te maken. Vervolgens gaan wij aan de slag en schrijven een professioneel persbericht met een haakje dat actueel is voor de media die voor u belangrijk zijn. Dit bericht gaat naar u voor akkoord. Pas daarna versturen we het in overleg op de dag en tijdstip dat het beste past bij uw nieuws.
Uwpersbericht.nl werkt met oud-journalisten van de landelijke dagbladen. Wij hebben al duizenden persberichten geschreven waarvan talloze de voorpagina haalden of zelfs de opening. Maar ook vakbladen en lokale media zijn voor ons net zo belangrijk.
Uitgebreide database media
De verzending van uw persbericht nemen we dan ook graag voor onze rekening. We hebben een uitgebreide database van alle soorten media. Met veel journalisten hebben we persoonlijk contact zodat uw persbericht niet op een algemeen adres terechtkomt maar direct bij de journalist die over uw onderwerp bericht.
Woordvoering
Voelt u zich ongemakkelijk om zelf de media te woord te staan, dan staan we u bij. Mochten er nog vragen zijn naar aanleiding van het persbericht dan functioneren wij als uw woordvoerder. Wij inventariseren de vragen van journalisten, sluiten dit kort met u, en voorzien ze vervolgens van de juiste antwoorden.
Advies
Is communicatie nieuw terrein voor u? Dan bent u niet de enige. We komen graag langs om te bespreken hoe u communicatie in uw voordeel kan werken qua reputatie en omzet.
Martin van Putten
Martin van Putten, oud-Telegraaf-journalist, is partner van uwpersbericht.nl
Spelen met woorden om een dubbele lading in de boodschap te krijgen, is een kunst. Als je op deze manier de onderbuik weet te raken, dan heb je een goed persbericht.
Het regelmatig versturen van persberichten met innovaties of interessante ontwikkelingen is belangrijk voor de naamsbekendheid en de reputatie.
Innovaties
Martin van Putten helpt nu bedrijven met het proactief benaderen van de media. ‘Grote bedrijven hebben eigen communicatiemedewerkers die contacten onderhouden met de media. Heel veel innovaties of ontdekkingen komen echter van kleine bedrijven of start-ups die geen communicatiespecialist in huis hebben. Dan is het ideaal om uwpersbericht.nl het verhaal op te laten tekenen en te versturen naar de journalisten met dit onderwerp in hun portefeuille.’
Geen jargon
‘Bovendien is het belangrijk te beseffen dat als je de landelijke media wil bereiken, de doelgroep de gewone man is’, vervolgt Martin van Putten. ‘Iemand die niet het jargon kent of inhoudelijk op de hoogte is van de achtergrond. Daarom is het zaak om vanuit zijn belevingswereld het haakje te vinden om het nieuws belangrijk te maken. Daarnaast moet een persbericht maximaal 1 A4 zijn. Dus het is de kunst om zo met taal te spelen dat het bericht kort is en toch alles vertelt. ‘Zeg niet weinig dingen in vele woorden, maar vele dingen in weinig woorden’, is een mooie wijsheid van de Griekse filosoof Pythagoras.’
Woorden met emotie
Martin van Putten legt uit: ‘Zoeken naar de juiste woorden kan belangrijk zijn bij de beeldvorming. Waar de Volkskrant spreekt over vrijheidsstrijders, spreekt de Telegraaf over rebellen en het NRC over guerrilla’s. Woorden hebben een emotionele lading waarmee je zaken kunt duiden. Als je daar gevoel voor hebt, worden persberichten er alleen maar beter door.’
Maak het verschil
Bedrijven maken vaak de fout om de specificaties van een nieuw product uitvoerig te beschrijven, benadrukt Martin van Putten. ‘Dat is voor de insider interessant, maar niet voor het grote publiek. Vooral IT-bedrijven zijn er meester in om de technische aspecten van een nieuwe functionaliteit toe te lichten. Dit is echter maar bijzaak. Belangrijkste aspect is; wat voor verschil maakt dit in het leven van de gewone Nederlander? Als je een methode hebt ontwikkeld waardoor een HR-medewerker in 1 uur kan doen waar hij normaal 4 uur voor nodig heeft, kun je dat breed uitmeten. Als je dan berekent hoeveel mensen er hier voordeel van hebben, kun je nieuws scoren met de pakkende titel ‘HR-medewerkers kunnen 400.000 uur besparen door slimme it-innovatie’.
Social media
‘Als het persbericht tot een publicatie in de media leidt, kun je de link naar het artikel delen via social media om je achterban te bereiken en te mobiliseren het verder te verspreiden, adviseert Martin van Putten. ‘Niet iedereen leest kranten, maar we zitten wel massaal op social media. Zo heb ik onlangs een persbericht geschreven over de eerste graafmachine op waterstof. Dat heeft de krant gehaald en die link is ruim 600.000 keer gedeeld alleen al op LinkedIn.’