Je volle 100% Monique van Gevelt

Je volle 100%

‘Waar je energie in stopt groeit’
‘Wie goed doet, goed ontmoet’

Je kent dit soort gezegden wel die suggereren dat als je energie in iets of iemand steekt, zich dat vanzelf terugverdiend. Het idee dat als je iemand helpt, diegene jou vanzelfsprekend ook helpt. En wel met dezelfde ijver en aandacht als jij dat deed.

Dit soort wederkerigheid zit in veel mensen. Als jij mij iets geeft, wil ik jou iets teruggeven. Herken je niet de bezoekjes aan vrienden waar je over en weer met een flesje wijn, doosje bonbons of bloemen aankomt?

Dit onderling geven en nemen zorgt meestal voor een goed gevoel. Echter is het niet altijd gelijkspel. Want je krijgt de tijd, aandacht of energie die je ergens in stopt, niet zomaar in dezelfde mate retour. Je kunt er zelfs een minder positief mensbeeld aan overhouden. Vooral als je veel hebt geïnvesteerd en naar jouw gevoel te weinig ervoor terugontvangt, bestaat de kans dat je je bedrogen of misbruikt voelt. Dan is het goed je te beseffen dat de teleurstelling kan zitten in de maatstaf die je hanteert.

100% van wat?

Alles geven wat je in je hebt is niet voor iedereen hetzelfde. 100% inzet kan in de praktijk voor de een 110% en voor de ander 90% zijn. Of zelfs nog minder. Zo kunnen beide partijen zich voor de volle 100% in te zetten, maar denkt de een ‘ik kan het niet bijbenen’ en de ander ‘kan het niet een tandje sneller?’ Mocht je dus niet terugkrijgen wat je verwacht, dan is dat waarschijnlijk niet omdat de ander niet wil, maar omdat de ander niet kan.

In het Engels spreekt men over ’10-gallon persons’ en ‘1-gallon persons’. Oftewel, mensen met een capaciteit van 10 liter en mensen met een capaciteit van 1 liter. Wat bedoelen ze hiermee? Zie het als liters water in een emmer. Als de ‘1 liter persoon’ zijn volle 100% geeft, is de maat vol bij 1 liter water. Dat is alles wat hij kan geven aan anderen. Daarna stroomt zijn emmer over en is de koek op. Bij een ‘10 liter persoon’, die zijn volle 100% geeft, is de maat vol bij 10 liter water. De ‘10 liter persoon’ geeft dus 9 liter meer, voordat de maat vol is en de emmer overloopt. Dus je volle 100% geven is niet voor iedereen gelijk.

In bedrijven en organisaties heb je altijd een mix aan mensen werken. En als een 10 liter en 1 liter medewerker direct moeten samenwerken kan dat wringen. De ‘10 liter persoon’ kan gefrustreerd raken als de ‘1 liter persoon’ stopt bij 1 liter. Hij denkt ‘is dit alles?’ Terwijl de ‘1 liter persoon’ niet snapt waar de ‘10 liter persoon’ zich zo druk over maakt. Hij heeft toch alles gegeven wat hij in zich heeft?

Minder frustratie door goede afspraken te maken

Alleen in een ideale wereld is wederkerigheid gelijkwaardig. Geven en nemen is zelden in balans. Het wil niet zeggen dat de een beter is dan de ander. Of dat hetgeen gegeven wordt van betere of slechtere kwaliteit is. De een bereikt nu eenmaal eerder zijn taks, terwijl de ander door gaat waar meesten stoppen. Maar de inzet is in beide gevallen optimaal. Verwacht daarom niet van de ander, wat je van jezelf verwacht. Nu kan de 10 liter persoon ervoor kiezen zich aan te passen aan het ‘niveau’ van de ander. Maar het duurt niet lang voordat hij een onvervuld gevoel krijgt.

Als je je dit realiseert kun je er rekening mee houden. Bij een samenwerking is het daarom nodig om einddoelen te bepalen en verwachtingen uit te spreken. Stel kaders en verantwoordelijkheidsvelden binnen ieders kunnen en spreek individuele talenten aan.

Zo bereik je toch samen de eindstreep. Spreek je verwachtingen echter niet uit, dan kan samenwerken een lijdensweg worden vol frustraties en onbegrip.

beUnited is een onafhankelijke belangenorganisatie van, vóór en dóór 40.000 zelfstandig mkb & zzp ondernemers. Help ons om mkb & zzp ondernemers te verenigen, inspireren, informeren, verbinden en ondersteunen.


Ik word lid!

beUnited zelfstandig MKB ZZP ondernemers

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on telegram
Share on xing
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Monique van Gevelt

Monique van Gevelt komt uit een ondernemersnest en is geboren en getogen in het horecabedrijf van haar ouders. Daarna heeft zij meer dan 25 jaar gewerkt in de Internationale hotellerie, horeca en meeting & events markt. In zo’n beetje alle disciplines, van medewerker tot manager en uiteindelijk als commercieel directeur van een hotelgroep. Nu is ze al meer dan 12 jaar eigenaar van Strategisch Horeca Advies en mentor en strategisch partner voor ondernemers, management- en directieteams.

https://vangevelt.nl/
https://www.linkedin.com/in/moniquevangevelt/)

Geef een reactie