beUnited SBR-verplichting op komst voor alle rechtspersonen

SBR-verplichting op komst voor alle rechtspersonen

Alle rechtspersonen gaan in de toekomst digitaal hun jaarrekening via Standard Business Reporting (SBR) deponeren. Om deze verplichting mogelijk te maken loopt een openbare internetconsultatie voor de wijziging van het Besluit elektronische deponering handelsregister.

Tot nu waren micro-, kleine en middelgrote ondernemingen verplicht om hun jaarrekening via SBR aan te bieden. Nu wil het kabinet dat ook grote Nederlandse rechtspersonen verplicht worden om hun jaarrekening via SBR te deponeren. Deze laatste bedrijfsklasse zal dit naar verwachting vanaf boekjaar 2023 doen. Dat alle ondernemingen werken met SBR leidt tot:

  • gemak voor ondernemers,
  • betere kwaliteit van rapportages;
  • minder fouten;
  • meer transparantie;
  • een besparing op administratieve lasten voor het bedrijfsleven van jaarlijks € 8,4 miljoen.

In 2021 ruim 835.000 deponeringen

Tot de groep grote rechtspersonen behoren ongeveer 2.500 ondernemingen met een activawaarde van meer dan €20 miljoen, een netto-omzet van meer dan € 40 miljoen of ondernemingen met meer dan 250 werknemers. Over heel 2021 zijn er ruim 835.000 deponeringen via SBR geweest.
Aan het besluit werkten het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) samen met de Raad voor de Jaarverslaggeving (RJ), de Nederlandse Beroepsorganisatie voor Accountants (NBA), softwareleveranciers, VNO-NCW en de Kamer van Koophandel (KvK).

Gegevens hergebruiken voor rapportages 

SBR is de standaard voor digitale uitwisseling van financiële berichten met overheden en banken. Met SBR hoeft de financiële afdeling maar een keer de gegevens in de bedrijfsadministratie standaard vast te leggen. De gegevens uit de bedrijfsadministratie zijn te hergebruiken voor verschillende rapportages voor onder andere de Belastingdienst, de KvK en banken.

Op de internetconsultatie van de wijziging van deze Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) kan tot en met 24 juni 2022 worden gereageerd. Na akkoord van de ministerraad wordt de AMvB naar de Raad van State gestuurd voor advies.

beUnited Memberships

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Redactie beUnited
De redactie van beUnited (re)post actueel Ondernemersnieuws op de nieuwspagina van beUnited, het krachtigste zakelijke netwerk van, vóór en dóór MKB ondernemers, directeuren en managers in Nederland.

Geef een reactie