Vitaliteit verder onder druk | Nationaal Onderzoek Duurzame Inzetbaarheid 2021

HR-professionals zien afnames in de fysieke en mentale gezondheid van hun personeel, zo blijkt uit het Nationaal Onderzoek Duurzame Inzetbaarheid. Het is het tweede onderzoek in coronatijd dat prof. Aukje Nauta en onderzoeker Cristel van de Ven van Factor Vijf in opdracht van PW. uitvoerden.

Dat HR-professionals en managers zich zorgen maken, blijkt duidelijk als we kijken naar de invloed van thuiswerken. In maart 2021, het tijdvak waarin het meest recente onderzoek in coronatijd is uitgevoerd, zien we veel meer negatieve invloeden van het langdurige thuiswerken dan in juni 2020. Destijds zei ongeveer de helft van de respondenten dat thuiswerken een negatieve invloed heeft op mentale en fysieke vitaliteit van medewerkers. Maar in maart 2021 ziet driekwart van de HR-professionals een negatieve invloed van thuiswerken op mentale vitaliteit. Ook de fysieke vitaliteit neemt af.

Gratis download met veel meer onderzoeksresultaten:
Het Nationaal Onderzoek Duurzame Inzetbaarheid 2021 

Andere facetten van Duurzame Inzetbaarheid

Ook andere facetten van duurzame inzetbaarheid – leren en ontwikkelen, innovatie, vakmanschap – hebben in maart 2021 zwaarder te lijden onder thuiswerken dan in juni 2020, blijkt uit het onderzoek. Opvallend is dat de ondervraagden nu ook veel sterker een negatieve invloed van thuiswerken op de samenwerking tussen medewerkers zien. In juni 2020 ervoer 59 procent een negatieve invloed op samenwerking, in maart 2021 is dat gestegen naar maar liefst 71 procent. “We zien dus dat de lange duur van social distancing een steeds sterkere weerslag begint te krijgen op onderlinge samenwerking”, concluderen de onderzoekers.

Uitzondering

Een uitzondering is productiviteit: in juni 2020 zag 29 procent een negatieve invloed van thuiswerken op productiviteit, in maart 2021 nog maar 23 procent.

Ontvang een uitgebreide toelichting op het onderzoek

Onderzoeker Cristel van de Ven van Factor Vijf  licht de uitkomsten van Het Nationaal Onderzoek Duurzame Inzetbaarheid 2021 toe op 17 juni. Op die dag kun je het online Congres over Duurzame Inzetbaarheid volgen. Stel dan ook al je vragen aan Van de Ven.

Meer informatie over het Congres Duurzame Inzetbaarheid

beunited online Congres over Duurzame Inzetbaarheid
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Redactie beUnited
De redactie van beUnited (re)post actueel Ondernemersnieuws op de nieuwspagina van beUnited, het krachtigste zakelijke netwerk van, vóór en dóór MKB ondernemers, directeuren en managers in Nederland.

One thought on “Vitaliteit verder onder druk | Nationaal Onderzoek Duurzame Inzetbaarheid 2021”

  1. Vreselijk om opnieuw te lezen dat dit realiteit is. Ik kan hier kort over zijn: laat je ziekteverzuim verlagen door o.a. je houding achter pc te laten corrigeren, bewust te worden van die houding en massage als doel inzetten om te voelen dat het je gezondheid verbeterd en bijdraagt aan een gezondere leefstijl. Zowel op je werk als thuis achter de pc als in je privéleven.

Geef een reactie