beUnited nieuws Wie vaccineert deugt, anders ben je een paria

Wie vaccineert deugt, anders ben je een paria

De tweedeling tussen gevaccineerden en ongevaccineerden is onnodig, betoogt de Barneveldse veiligheidskundige Joan van de Krol in dit opinie artikel. ,,Corona, een pittig virus, maar bij lange na geen ernstige pandemie.’’

Anti-vaxxer? Nee. Pro-vaxxer? Ja, in beginsel wel, maar niet inzake het coronavaccin. Ik ben terughoudend om diverse redenen. Laten we bij het begin beginnen.

Artikel 1 van de Grondwet

Artikel 1 van de Grondwet is het non-discriminatie-artikel welke ik van harte toejuich. Deze wet is afgelopen jaren vaak gebruikt om de laatste raderen van onze paradijselijke democratie goed te zetten. De kleinste verwijzing naar slavernij moet weg. En inzake LHBT (lesbisch, homoseksueel, biseksueel en transgender) moet zelfs de kleinste schijn van onderscheid verdwijnen.

PARIA’S

Maar, al die naastenliefde blijkt een dun laagje vernis. Nu het een beetje spannend wordt, verhardt de maatschappij en zijn de ongevaccineerden verworden tot paria’s. Zij zijn blijkbaar levende virusbommen die alleen met QR-codes en overheidsdruk in bedwang kunnen worden gehouden.

Deze tweedeling is onnodig: het weerspiegelt de paranoia van een samenleving die niet onder ogen durft te zien wat de objectieve cijfers vertellen: corona, een pittig virus, maar bij lange na geen ernstige pandemie.

SCHEID BELANGEN

Uit mijn nabije omgeving ken ik mensen die in het ziekenhuis hebben gelegen en nog steeds revalideren. Ik weet welke impact het virus kan hebben. Echter, emotionele individuele verhalen mogen geen grondslag vormen voor (inter)nationaal beleid.

Veiligheidsbeleid moet op basis van cijfers worden vastgesteld. In de bestuurskamer moet geen ruimte zijn voor emotie; daar moeten immers budgetten en prioriteiten worden bepaald. Door operationele artsen het beleid mede te laten bepalen, stromen subjectieve belangen de bestuurskamer in. Scheid deze belangen en ontwikkel veiligheidsbeleid op basis van cijfers in plaats van op angst.

DODELIJK

Stel, je hebt een hete corona-aardappel met meerdere schillen. Die schillen zijn het beleid waar we voor of tegen zijn, dat maakt niet uit. Schil al die lagen er eens af. De schil van 1,5 meter, van mondkapjes, van emotie, van statistieken, van angst en oordelen, van QR-codes, van pro- en anti-vaxxers, van spoedwetten en lockdowns. Als alle schillen eraf zijn, komen we bij de kern van de aardappel: de mortaliteit van het coronavirus. Dit blijkt gelukkig erg mee te vallen.

De mortaliteit van het coronavirus blijkt gelukkig erg mee te vallen.

Het virus is niet een beetje, niet een heel beetje, maar heel veel minder gevaarlijk dan aanvankelijk werd gevreesd. De laatste WHO-cijfers, zoek het maar op, vertellen dat de dodelijkheid van dit virus in de orde van grootte ligt van een hele stevige griep. Ongelofelijk hè. We kijken blijkbaar liever een avondje Netflix dan dat we een boek over ethiek lezen of een coronastatistiek downloaden. Zoveel ophef en zoveel tegenstellingen in de maatschappij omwille van een warme aardappel en onhaalbaar veiligheidsverlangen. Wie kan aantonen dat het anders zit, mag zijn vinger opsteken.

ZORG ONDER DRUK

Staat de zorg dan niet onder druk? Zeker wel. Liggen de IC’s dan niet vol? Soms wel. Maar dat komt niet door corona. Dat komt door tientallen jaren uitholling van het zorgsysteem, met name op gespecialiseerde zorg als IC’s. De maatschappij roept dat het de schuld is van ongevaccineerden. Kerken zeggen dat het virus een oordeel is. Beide opmerkingen zijn ongegrond: krapte is de consequentie van jarenlange strategisch mismanagement.

Krapte is de consequentie van jarenlange strategisch mismanagement.

Alternatieve oorzaken zoeken, is wegkijken van het werkelijke probleem. Het schuldgevoel van wegkijken wordt geneutraliseerd door een mondkapje te dragen of een prik te nemen en vervolgens terughoudende mensen weg te zetten als wappies. Wie vaccineert, die deugt. Maar het doet niets af aan
de kern van de aardappel. Geef de laatste druppel van de emmer – corona – niet de schuld van de uitgeholde gezondheidszorg. Pak daarentegen het probleem aan!

VUIST OP TAFEL

Privatisering en marktwerking in de zorg hadden moeten leiden tot meer capaciteit, betere wendbaarheid en vooral schaalbaarheid. Ziekenhuizen zouden ondernemingen worden, maar er kwam niets van terecht. Stel, je hebt een zonweringfabriek en het is een warme zomer. Lange rijen voor de deur; iedereen wil een zonnescherm. Wat doe je dan als ondernemer: opschalen en uitbreiden!

Fabriek en machines erbij, medewerkers aannemen, voorraad inkopen en aan de slag! Dan ga je toch niet iedere avond huilen aan een talkshowtafel, omdat je zo druk bent? Ziekenhuizen: sla met je vuist op tafel bij verzekeraars, bij het ministerie of klop desnoods aan bij de centrale bank; de geldprinter draait reeds overuren.

Schaal op en zet ook in op preventie! De paradox is ongelofelijk. Het aantal IC-bedden is lager dan ooit tevoren, nog steeds. Moties in de Tweede Kamer voor uitbreiding van IC-capaciteit worden weggestemd. Dit alles begint een kaartenhuis te worden dat op instorten staat en steeds meer mensen beginnen het te doorzien.

Schaal op en zet ook in op preventie!

SCHAMEN

Corona als statussymbool. Valt het je ook op? Ouders die enthousiast appen dat ze hun kinderen deze week drie maal hebben getest. Wie test, die deugt. Als het griep is, zeg je niets. Maar als het corona is, dan kom je in het kerkblad en in de schoolkrant. Wat zullen we ons over een aantal jaren schamen voor het continu testen van onze kinderen en het systeem wat we daarmee in stand hebben gehouden. En vervolgens de morele chantage; wie kinderen niet test, is verantwoordelijk voor de dood van opa. Bah. Met objectief, strategisch veiligheidsbeleid heeft dit niets te maken.

Met objectief, strategisch veiligheidsbeleid heeft dit niets te maken.

IMMUUNSYSTEEM

Waarom vaccineer ik niet? Omwille van statistieken. Het coronarisico is klein, heel klein. Het immuunsysteem van mensen is sterk. Mensen die corona hebben gehad, zijn zeer goed beschermd. Zouden er bij gevaccineerden geen twijfels ontstaan? Stel dat je binnenkort de derde of vierde boostershot moet halen, stroop je dan met evenveel plezier je mouw op? Ik ben in beginsel voorstander van vaccineren, maar de bijwerkingen van dit vaccin doen ertoe. Zie de website van bijwerkingencentrum Lareb. Daarnaast, de langetermijngevolgen van het vaccin zijn absoluut onbekend. Wie het wel weet, mag zijn vinger opsteken. Terughoudendheid is geen teken van wappie, het is teken van rust en Gods vertrouwen.

TWEEDELING

Het is dringend tijd dat ook kerkleiders opstaan en hun mond opentrekken; De stilte is oorverdovend. Spreek je uit tegen de tweedeling in de maatschappij en tegen een samenleving van continue nieuwe crises, onnodige angsten, testen, QR-codes en oneindige tijdelijke spoedwetten. Spreek je uit voor Hoop en rust.

Spreek je uit voor Hoop en rust.

De kans dat ik goede vrienden word met demissionair zorgminister Hugo de Jonge is gering. Maar we delen de liefde voor bijzondere schoenen, dus er is perspectief. Ik zal hem de oplossing vertellen: verdubbel zo snel mogelijk de IC-capaciteit, beëindig vervolgens alle maatregelen en verscheur de spoedwet.

Het kan, andere landen gingen ons voor! Dus hup Hugo, denk als een ondernemer en ga aan de slag!

Auteur

Joan van de Krol, integraal veiligheidskundige en ondernemer, Barneveld

beUnited Memberships

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Pancras Pouw

(groot)vader, ondernemer, visionair, inspirator, vrijdenker, levenskunstenaar, verbinder, golfer

Een ervaren visionaire bestuurder/directeur die weet wat het is om (eind) verantwoordelijk te zijn voor een organisatie en gewend is om de strategie te bepalen en deze operationeel weet te vertalen naar doelen. Beschikt over een buitengewoon groot (social) netwerk en is zeer succesvol gebleken bij het uitrollen van "new business".

Een daadkrachtige persoonlijkheid, out of the box denker die de lijnen helder edoch daadkrachtig uitzet en daarbij vertrouwt op c.q. gebruik maakt van de kwaliteiten van het team en de organisatie.

Een echte stimulator met een heldere open leiderschapsstijl met een bewezen strategisch, financieel/bedrijfseconomisch en organisatorisch inzicht. En in de vervulde rollen/opdrachten verantwoordelijk geweest voor het initiëren van beleid en leiding geven aan de uitvoering, aan reorganisaties en het bedenken, opzetten en uitrollen van nieuwe organisatie(onderdelen), concepten, producten, diensten en marketingactiviteiten.

Geef een reactie