Twee derde van de gemeenten zag het winkelbestand groeien

Op 1 januari 2024 telde Nederland ruim 83.000 fysieke winkels. Dat zijn er 1.100 meer dan vorig jaar. Na jaren zagen Twee derde van de gemeenten een lichte stijging fysieke winkels

De dalende trend van het afgelopen decennium wordt hiermee doorbroken, zo blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS. Het aantal doe-het-zelfwinkels steeg het meest, het aantal tuincentra, bloemen- en dierenwinkels daalde het sterkst. Na een dalende trend sinds 2010, was er afgelopen jaar dus weer een lichte stijging.

Ondanks deze toename was het aantal winkels aan het begin van dit jaar (83.200) nog niet terug op het niveau van voor de coronapandemie. In januari 2020 waren dit er ruim 84.100. Net als in voorgaande jaren is ook het aantal webwinkels in 2023 weer gestegen. Er waren op 1 januari 2024 ruim 95.000 webwinkels in Nederland.

Door het hele land

In twee derde van de gemeenten nam het aantal winkels toe. In de gemeente Oostzaan steeg het aantal winkels relatief het sterkst, met 20 procent ten opzichte van 1 januari 2023. Een van de sterkste dalers was buurgemeente Wormerland met 10,3 procent minder winkels. Op de Waddeneilanden nam het totaal aantal winkels toe met 5,1 procent. Alleen Vlieland steeg niet mee met haar eilandburen. Daar nam het aantal fysieke winkels juist af met 11,1 procent.

In 16 van de 20 gemeenten met de meeste inwoners groeide het aantal winkels. De grootste stijger is de gemeente Haarlemmermeer, waar het aantal winkels met 7,5 procent toenam ten opzichte van een jaar eerder. In de gemeenten Apeldoorn, Eindhoven, Haarlem en Arnhem daalde het aanbod, maar was deze afname relatief klein.

Boekhandels terug in het straatbeeld

In de winkelstraten komen kledingwinkels het meeste voor, goed voor ruim 16 procent van alle winkels op 1 januari 2024. Dit aandeel is gelijk gebleven ten opzichte van een jaar eerder. Er zijn nu ruim 13.000 kledingwinkels in Nederland. Het aantal supermarkten bedroeg 6700 en is door de toename van 2,4 procent boven het aantal winkels in overige huishoudartikelen uitgestegen (6400).

Waar in 2021 het aantal boekenwinkels nog het hardst daalde (-8,1 procent) zijn boekhandels, na een lichte stijging in 2022, in 2023 relatief het sterkst gestegen (12,9 procent). Dit resulteerde in bijna 660 boekwinkels op 1 januari 2024. Absoluut gezien steeg het aantal winkels in doe-het-zelf artikelen het meest; 310 winkels meer dan een jaar eerder.

Winkels in wit- en bruingoed (-3,3 procent) en audio- en video-opnamen (-2 procent) verdwenen relatief het meest in 2023, maar de daling was een stuk kleiner dan in het jaar daarvoor. Absoluut gezien daalde het aantal bloemenwinkels, dierenwinkels en tuincentra het sterkst.

Winkels per inwoner

In alle provincies nam het aantal inwoners per 1 januari 2024 toe ten opzichte van een jaar eerder. Het aantal fysieke winkels steeg niet overal even hard mee. In Zeeland, waar de toename van het inwonertal het kleinst was, steeg het aantal winkels per hoofd het hardst (2,5 procent). In Utrecht, Friesland en Noord-Brabant daalde het aantal te bezoeken winkels per inwoner met -0,2 tot -0,9 procent.

Sluit je bij ons aan

Ben je zelfstandig ondernemer zorg dan samen met ons dat de stem van zelfstandig ondernemers gehoord zal worden, help ons om zelfstandig  ondernemers nog krachtiger te verenigen, inspireren, informeren, verbinden, ondersteunen en de zelfstandig ondernemersbelangen zo optimaal mogelijk te behartigen en sluit je bij ons aan.

In de tang column Monique van Gevelt

Veel MKB ondernemers zitten in de tang van de overheid en vrezen voor een donkere toekomst. Hoe zijn we toch hierin beland? En hoe verder?

MELD JOUW SCHADE Stichting Coronaclaim MKB

Meer dan 60.000 ondernemers worstelen met belastingschulden uit coronatijd. In totaal gaat het om ruim 13 miljard euro. Meer dan 60.000 ondernemers hebben een betalingsachterstand, ruim 20.000 daarvan losten nog geen cent af.

Meer Faillissementen

Staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst) waarschuwt, in een brief aan de Tweede Kamer, voor meer faillissementen. Sinds oktober vorig jaar hebben ruim 226.000 ondernemers een betalingsregeling lopen voor het aflossen van hun coronabelastingschulden. In totaal bedroeg die schuld meer dan 19 miljard euro.

Volgens Van Rij ‘kloppen er in toenemende mate bedrijven aan bij de Belastingdienst’ die worstelen met de betaling van hun belastingschuld. “De verwachting is dat in de komende periode mogelijk meer bedrijven een saneringsverzoek zullen indienen en dat het
aantal faillissementen zal stijgen”, schrijft de staatssecretaris.

Uit de regeling

Ruim 60.000 bedrijven (23 procent) kampen met een betaalachterstand. Een derde daarvan – bijna 21.000 – loste nog helemaal geen schulden af. Ook vielen ruim 34.000 bedrijven uit de regeling, omdat ze failliet gingen of in de schuldsanering terecht kwamen.

In één keer aflossen

De overheid voerde in de afgelopen tijd campagne om ondernemers met schulden te bereiken. 35.000 ondernemers kregen in juli een brief om de betalingsregeling in te trekken. Bij 27.000 bedrijven gebeurde dat ook daadwerkelijk. Die bedrijven moeten hun schuld nu in één keer aflossen. De belastingdienst is inmiddels begonnen met invorderen. 

Stichting Coronaclaim MKB, een initiatief vanuit beUnited, eist accountability en rechtvaardigheid voor de schade als gevolg van verplichte sluitingen, beperkte openstellingen en een markt die als gevolg van de pandemie onvoorspelbare verschuivingen heeft doorgemaakt. 

Iedere ondernemer heeft schade

Iedere MKB & Zzp ondernemer heeft, door overheidsmaatregelen, in meer of mindere mate schade opgelopen. Het maakt daarbij niet uit of je als MKB of Zzp ondernemer wel of niet uitstel van betaling belasting(en) en/of wel of niet een beroep hebt gedaan op steunmaatregelen zoals NOW, TVL, Tozo, TONK, Togs.

Samen staan we sterker

Want ondanks deze gesubsidieerde steunmaatregelen blijft er voor vrijwel iedere ondernemer, buiten zijn of haar schuld, een substantiële (rest) schade over. Wie gaat die rekening betalen? De kleine ondernemer of doen we dat, fair balance, ook samen? Op een enkele uitzonderingen na ervaren veel MKB-ondernemers precies hetzelfde. Samen staan we sterker bij het claimen van accountability en (financiële) rechtvaardigheid.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
meetup Almere de CO2 mist 02 november 2023

Netwerken is de kunst van het aangaan en onderhouden van (nieuwe) contacten die nuttig en bevorderend kunnen zijn voor jouw onderneming/bedrijf. beUnited organiseert daarom, sinds 2011, meer dan 400 beUnited Experiences per jaar om zelfstandig ondernemers de mogelijkheid te bieden om te verbinden, verenigen, netwerken, contacten op te doen, elkaar te ondersteunen, informatie te vergaren en content te bieden. 

Programma 

beUnited Meetup Almere is een inspirerende zakelijke netwerkactiviteit met een programma dat er is gericht om de deelnemers op iedere locatie zo optimaal mogelijk met elkaar te laten netwerken met minimale (centrale) verstoringen c.q. onderbrekingen.

  • 1700 uur opening
  • 1800 uur DE CO2 Mist 
  • 1900 uur natafelen
  • 2000 uur afsluiting

beUnited Meetup Almere wordt georganiseerd voor en door een Team zelfstandig ondernemers uit Almere. Dit beUnited Team draagt zorg voor een geslaagde zakelijke Experience én de verbindende schakel tussen de aanwezige ondernemers en beUnited.

meetup Almere Ronald van Amelrooij de CO2 mist 02 november 2023

Geen desastreuze door de mens veroorzaakte klimaatverandering, maar ruimte voor klimaatoptimisme!

Decennialang zijn er al verhalen over naderende klimaatrampen, maar ze bleken steeds ongegrond. Belangrijke informatie over de echte oorzaken van klimaatverandering wordt genegeerd door officiële instanties en de mainstream media. En dat is merkwaardig, want er is geen enkele reden om je zorgen te maken over CO2 in relatie tot de door het IPCC voorspelde opwarming.

In 2019 werd namelijk ontdekt dat de belangrijkste oorzaak van opwarming vooral komt door de variatie in de afstand tussen de Zon en de Aarde en niet door CO2. Het huidige klimaatbeleid is daarom gebaseerd op slechte wetenschap en schaadt o.a. de economie van westerse landen op dramatische wijze.

Ronald van Amelrooij, schrijver van het boek De CO2 Mist zal een toegankelijk overzicht schetsen van wetenschappelijke onderzoeken die het klimaat totaal anders belichten. Ook de energie uit wind en zon zal worden besproken en hij zal  betere alternatieven aanreiken zonder landschapsvervuiling op een manier verteld

Het bijwonen van deze Meetup Almere kan je vertrouwen in de toekomst geven en kan je helpen om onder de klimaatdruk uit te komen. Deel deze informatie met zoveel mogelijk mensen zodat we voor een verandering van het beleid kunnen zorgen en kunnen genieten van onze planeet, zonder angst voor de toekomst. 

Ronald van Amelrooij

Ronald van Amelrooij is Elektrotechnisch ingenieur, heeft een eigen IT-bedrijf en bestudeert daarnaast al zeven jaar de relatie tussen o.a. CO2 en klimaatverandering in relatie tot het energievraagstuk.

LET OP

Als je het boek De CO2 Mist, besteld via beUnited, ontvang je 02 november een gesigneerde versie voor de prijs van €20,00 ipv €28,98.

Coronaclaim aanmeldformulier

Stichting Coronaclaim MKB

Stichting Coronaclaim MKB stelt dat elke MKB- en Zzp- ondernemer in meer of mindere mate schade heeft opgelopen en gaat juridische procedures starten om tot een eerlijke verdeling van de schade te komen. De stichting roept MKB- en Zzp-ondernemers massaal op een kosteloze schademelding te doen als gevolg het niet nakomen van beloften door toenmalig VWS-minister Hugo de Jonge en premier Mark Rutte bij het afkondigden van de coronamaatregelen. 

Wil je weten of en op welke manier we samen deze juridische procedures kunnen starten, meld je dan aan en kom naar meetup Almere.

Reserveren

De investering voor de toegang, netwerken, programma, organisatie en 1 consumptie & 1 meetup  menu (Friet, Hamburger (vlees of vega) en salade bedraagt €14,99 p/p. Bij beUnited Meetup Almere is reserveren daarom  verplicht. Reserveren kan heel eenvoudig hieronder op de eventpagina, je ontvangt een bevestiging van jouw reservering in de mail. De toegezonden reserveringsbevestiging is tevens het betaalbewijs. (spontaan binnenlopende deelnemers kunnen de investering bij de ontvangstbalie voldoen)

non-refund policy
Voor betalingen bij/aan/voor beUnited Meetup Almere geldt een non-refund policy, m.a.w. indien je (gedeeltelijk) niet deelneemt zal er geen terugbetalingen van de reeds door jou betaalde investering plaatsvinden.

Annulering door beUnited
Indien er 24 uur voordat beUnited Meetup Almere plaats zal vinden, te weinig reserveringen zijn, kan beUnited besluiten beUnited Meetup Almere te annuleren, dit wordt dan schriftelijk aan de deelnemers medegedeeld. Terugbetaling van de reeds via Mollie betaalde investering vindt dan, binnen 48 uur plaats, via Mollie.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
beUnited Meetup Leiden DE KOEK IS OP

beUnited Meetup Leiden is een inspirerende zakelijke netwerkactiviteit. Iedere Meetup nodigen we een inspirerende (thema) spreker uit voor een korte lezing over een maatschappelijk en/of ondernemers thema, wordt er een pitch gegeven door een deelnemer en is er meer dan voldoende tijd om met elkaar in gesprek te gaan.

Programma

17.00 – 18.00 uur Netwerken
18.00 – 18.30 uur lezing de koek is op
18.30 – 19.00 uur Netwerken
19.30 – 21.00 uur Natafelen

Het programma van Meetup Leiden is er op gericht om de deelnemers zo optimaal mogelijk met elkaar te laten netwerken met minimale (centrale) verstoringen c.q. onderbrekingen. beUnited Meetup Leiden wordt georganiseerd voor en door een Team zelfstandig ondernemers uit Leiden e.o.. Dit beUnited Team draagt zorg voor een geslaagde zakelijke Experience én is de verbindende schakel tussen de aanwezige ondernemers en beUnited.

De Koek is op

Stichting Coronaclaim MKB eist van de overheid accountability en rechtvaardigheid voor de schade als gevolg van door de overheid opgelegde coronamaatregelen. Door verplichte sluitingen, beperkte openstellingen en een markt die als gevolg van de coronamaatregelen onvoorspelbare verschuivingen heeft doorgemaakt, hebben ondernemers grote schade geleden. De koek is op, teveel ondernemers worden nog dagelijks geconfronteerd met de negatieve gevolgen. 

Oproep

Coronaclaim MKB (activiteit vanuit beUnited) stelt dat elke MKB- en Zzp- ondernemer in meer of mindere mate schade heeft opgelopen en gaat juridische procedures starten om tot een eerlijke verdeling van de schade te komen. De stichting roept MKB- en Zzp-ondernemers massaal op een kosteloze schademelding te doen als gevolg het niet nakomen van beloften door toenmalig VWS-minister Hugo de Jonge en premier Mark Rutte bij het afkondigden van de coronamaatregelen. 

Wil je weten of en op welke manier we samen deze juridische procedures kunnen starten, meld je dan aan en kom naar meetup Leiden.

beUnited Experiences

Netwerken is de kunst van het aangaan en onderhouden van (nieuwe) contacten die nuttig en bevorderend kunnen zijn voor jouw onderneming/bedrijf. beUnited organiseert daarom, sinds 2011, meer dan 400 beUnited Experiences per jaar om zelfstandig ondernemers de mogelijkheid te bieden om te verbinden, verenigen, netwerken, contacten op te doen, elkaar te ondersteunen, informatie te vergaren en content te bieden.

Samen werken

beUnited staat voor samen werken aan een mensgerichte samenleving, samen werken aan rechtvaardigheid, samen werken aan onafhankelijkheid, groei van zelfstandig ondernemerschap, samen werken aan deskundigheid, kennis & kunde, samen werken aan een profijtelijk resultaat en last but not least samen werken in zelfstandigheid.

Sluit je bij ons aan

Ben je zelfstandig ondernemer zorg dan samen met ons dat de stem van zelfstandig ondernemers gehoord zal worden, help ons om zelfstandig  ondernemers nog krachtiger te verenigen, inspireren, informeren, verbinden, ondersteunen en de zelfstandig ondernemersbelangen zo optimaal mogelijk te behartigen en sluit je bij ons aan als  Member, 
Locatie Partner of Landelijk Partner.

Reserveren

Bij beUnited Meetup Leiden is reserveren daarom de enige verplichting. Reserveren kan heel eenvoudig hieronder op de eventpagina, je ontvangt een bevestiging van jouw reservering in de mail. De toegezonden reserveringsbevestiging is tevens het betaalbewijs voor de desbetreffende beUnited Meetup Leiden. (spontaan binnenlopende deelnemers kunnen de investering bij de ontvangstbalie voldoen)

Non-Refund Policy
Voor betalingen bij/aan/voor beUnited Meetup Leiden geldt een non-refund policy, m.a.w. indien je (gedeeltelijk) niet deelneemt zal er geen terugbetalingen van de reeds door jou betaalde investering plaatsvinden.

Annulering door beUnited
Indien er 24 uur voordat beUnited Meetup Leiden plaats zal vinden, te weinig reserveringen zijn, kan beUnited besluiten beUnited Meetup Leiden te annuleren, dit wordt dan schriftelijk aan de deelnemers medegedeeld. Terugbetaling van de reeds via Mollie betaalde investering vindt dan, binnen 48 uur plaats, via Mollie.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
beUnited Pool Biljart Experience in The Pocket Katwijk

Pool (ook bekend als poolbiljart) is een van oorsprong Amerikaans spel dat gespeeld wordt op een pooltafel. Pool wordt gespeeld op een pooltafel, waar in elke hoek en in het midden van de lange zijden een gat (pocket) zit. De ballen moeten in de pockets worden geschoten, zoals ook bij snooker het geval is. 

Programma 31 oktober

16.30 – 17.00 uur inloop

17.00 – 17.30 uur Uitleg spelregels en indeling tafels

17.30 – 20.30 uur Pool Biljart wedstrijd

20.30 – 21.00 uur Korte Lezing De koek is op

2100 uur Afsluiting

beUnited Experience | Poolbiljart in The Pocket is een actieve netwerkactiviteit met een zakelijk inspirerende korte lezing. Deze beUnited Experience wordt georganiseerd voor en door zelfstandig mkb & zzp ondernemers uit Duin- en Bollenstreek e.o. The Pocket heeft 15 Brunswick Gold Crown III pooltafels waarop gespeeld kan worden, er kunnen dus maximaal maar 60 deelnemers meedoen.

De Koek is op

Stichting Coronaclaim MKB eist van de overheid accountability en rechtvaardigheid voor de schade als gevolg van door de overheid opgelegde coronamaatregelen. Door verplichte sluitingen, beperkte openstellingen en een markt die als gevolg van de coronamaatregelen onvoorspelbare verschuivingen heeft doorgemaakt, hebben ondernemers grote schade geleden. De koek is op, teveel ondernemers worden nog dagelijks geconfronteerd met de negatieve gevolgen. 

Oproep

Stichting Coronaclaim MKB stelt dat elke MKB- en Zzp- ondernemer in meer of mindere mate schade heeft opgelopen en gaat juridische procedures starten om tot een eerlijke verdeling van de schade te komen. De stichting roept MKB- en Zzp-ondernemers massaal op een kosteloze schademelding te doen als gevolg het niet nakomen van beloften door toenmalig VWS-minister Hugo de Jonge en premier Mark Rutte bij het afkondigden van de coronamaatregelen. 

Wil je weten of en op welke manier we samen deze juridische procedures kunnen starten, meld je dan aan en kom naar deze beUnited Experience.

beUnited onafhankelijke belangenorganisatie voor zelfstandig ondernemers

beUnited Experiences

Netwerken is de kunst van het aangaan en onderhouden van (nieuwe) contacten die nuttig en bevorderend kunnen zijn voor jouw onderneming/bedrijf. beUnited organiseert daarom, sinds 2011, meer dan 400 beUnited Experiences per jaar om zelfstandig ondernemers de mogelijkheid te bieden om te verbinden, verenigen, netwerken, contacten op te doen, elkaar te ondersteunen, informatie te vergaren en content te bieden. 

Samen werken

beUnited staat voor samen werken aan een mensgerichte samenleving, samen werken aan rechtvaardigheid, samen werken aan onafhankelijkheid, groei van zelfstandig ondernemerschap, samen werken aan deskundigheid, kennis & kunde, samen werken aan een profijtelijk resultaat en last but not least samen werken in zelfstandigheid.

Sluit je actief bij ons aan

Ben je zelfstandig ondernemer zorg dan samen met ons dat de stem van zelfstandig ondernemers gehoord zal worden, help ons om zelfstandig  ondernemers nog krachtiger te verenigen, inspireren, informeren, verbinden, ondersteunen en de zelfstandig ondernemersbelangen zo optimaal mogelijk te behartigen en sluit je bij ons aan als  Member, 
Locatie Partner of Landelijk Partner.

Reserveren

De investering voor de toegang, netwerken, programma, organisatie en 1 consumptie &  (warme hapjes) bedraagt €14.99 incl. BTW. Bij beUnited Experiences is reserveren daarom  verplicht. Reserveren kan heel eenvoudig hieronder op de eventpagina, je ontvangt een bevestiging van jouw reservering in de mail. De toegezonden reserveringsbevestiging is tevens het betaalbewijs. (spontaan binnenlopende deelnemers kunnen de investering bij de ontvangstbalie voldoen)

Non-refund policy
Voor betalingen bij/aan/voor beUnited Meetup Almere geldt een non-refund policy, m.a.w. indien je (gedeeltelijk) niet deelneemt zal er geen terugbetalingen van de reeds door jou betaalde investering plaatsvinden.

Annulering door beUnited
Indien er 24 uur voordat beUnited Meetup Almere plaats zal vinden, te weinig reserveringen zijn, kan beUnited besluiten beUnited Meetup Almere te annuleren, dit wordt dan schriftelijk aan de deelnemers medegedeeld. Terugbetaling van de reeds via Mollie betaalde investering vindt dan, binnen 48 uur plaats, via Mollie.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Stichting Coronaclaim MKB eist accountability en rechtvaardigheid

Stichting Coronaclaim MKB eist van de overheid accountability en rechtvaardigheid voor de schade als gevolg van door de overheid opgelegde coronamaatregelen. Door verplichte sluitingen, beperkte openstellingen en een markt die als gevolg van de coronamaatregelen onvoorspelbare verschuivingen heeft doorgemaakt, hebben ondernemers grote schade geleden. Veel ondernemers worden nog dagelijks geconfronteerd met de negatieve gevolgen. De stichting gaat juridische procedures starten om tot een eerlijke verdeling van de schade te komen.

Door de coronamaatregelen van de overheid hebben alle MKB- en Zzp-ondernemers in meer of mindere mate schade geleden. MKB- en Zzp- ondernemers zijn naar schatting €30 miljard aan inkomsten misgelopen, hebben €6 miljard aan extra leningen en ingeteerd vermogen opgebouwd en zijn met €20 miljard belastingschulden opgescheept. De overheid is al begonnen met het terugvorderen van de coronaleningen. Het invorderen van de opgebouwde €20 miljard belastingschuld is weliswaar opgeschort tot april 2024, maar hangt nog steeds als een zwaard van damocles boven het hoofd van de MKB- en Zzp-ondernemers.

Stichting Coronaclaim MKB vreest dat, nu de beloofde parlementaire enquête op de lange baan is geschoven, veel verantwoordelijke Kamerleden en ministers de politiek verlaten en onafhankelijke onderzoekers nog altijd de toegang tot informatie wordt ontzegd of ontmoedigd, de vragen over accountability en rechtvaardigheid niet of nauwelijks beantwoord zullen worden. Als de overheid het niet zelf doet, doen wij het wel aldus Pancras Pouw, voorzitter van Stichting Coronaclaim MKB.

Stichting Coronaclaim MKB wil dat de overheid verantwoording aflegt over de coronamaatregelen en bereidt samen met juristenkantoor Fyner een uitgebreide en goed onderbouwde aansprakelijkheid voor, gericht op het juridisch begrip onrechtmatige overheidsdaad, internationale mensenrechten en het begrip “fair balance”. Met veel maatregelen heeft de overheid het eigendomsrecht van de ondernemer geschonden. Het gaat daarbij om artikel 14 van de Grondwet en artikel 1 van het Protocol bij het Verdrag tot bescherming van de rechten van de Mens (EVRM) en de fundamentele vrijheden. Alle ondernemers met schade kunnen zich aanmelden. Wij zullen transparant het aanmeldingsproces begeleiden, we gaan alle aanmeldingen bestuderen en daaruit vorderingen opstellen.; aldus Jos Roose, directeur Fyner.

Oproep

Stichting Coronaclaim MKB stelt dat elke MKB- en Zzp- ondernemer in meer of mindere mate schade heeft opgelopen en roept MKB- en Zzp-ondernemers massaal op een kosteloze schademelding te doen als gevolg het niet nakomen van beloften door toenmalig VWS-minister Hugo de Jonge en premier Mark Rutte bij het afkondigden van de coronamaatregelen. Sinds maandag 12 september 2023 hebben al 85 ondernemers kosteloos het aanmeldingsformulier op Coronaclaim.nl ingevuld en verzonden.

2 miljoen MKB- en Zzp- ondernemers

Er zijn bijna 2 miljoen MKB- en Zzp-ondernemers in Nederland. Zij zorgen voor 71% van de werkgelegenheid, innovatie en welvaart. MKB- en Zzp-ondernemers zijn de grootste werkgever van Nederland, het is dan ook onbegrijpelijk dat MKB- en Zzp-ondernemers in de politiek niet de aandacht en van de overheid niet de support krijgen die ze verdienen. Vanuit de politiek en overheid verwachten we helaas niet veel actie. Daarom zijn we genoodzaakt om via de rechter accountability en rechtvaardigheid af te dwingen; aldus Pancras Pouw.

Over Stichting Coronaclaim MKB

 De stichting Coronaclaim MKB is een initiatief Pancras Pouw, oprichter en CEO van de onafhankelijke MKB-belangenorganisatie beUnited, met bijna 40.000 leden, een krachtige stem in de politiek. De stichting wordt ondersteund door het maatschappelijk betrokken juristenkantoor Fyner van Jos Roose, directeur eigenaar.

Wat als clowns jouw wereld regeren Monique van Gevelt

De wereld waarin wij leven lijkt met de dag absurder te worden. De gekkigheid kent geen grenzen. Leuke gekkigheid is dolletjes. Het brengt kleur in het leven. Maar tegenwoordig is de gekkigheid zo nu en dan onaangenaam en hebben we er last van. Want er gebeurt nogal wat in onze wereld.

Een belangrijke oorzaak ligt bij de overheid die doof is voor andermans argumenten en kritiek. De schijn wordt gewekt dat men problemen het hoofd biedt terwijl ze vooral hun eigen agenda doordrukken. De incidentele politicus die zich wel het lot van de burger aantrekt ziet zich vaak ingeperkt en heeft te weinig invloed op de besluitvorming.

Politieke ‘kopstukken’ gedragen zich als opperwezen en hebben de feeling met de samenleving compleet verloren. De minachtig en desinteresse voor het volk werd duidelijk uit opgevraagde WOO-documenten waaruit blijkt hoe manipulatief en incompetent onze overheid is. Ook de grote stukken zwartgelakte tekst in de WOO stukken wijzen niet op een transparante overheid.

Wet- en regelgeving wordt doorgedrukt zonder debat of mandaat. Ze zijn doofstom voor enig bezwaar, verdedigen stoïcijns hun beslissingen of geven anderen de schuld als ze worden aangesproken op hun handelen. In hun kielzog manoeuvreren de multinationals en NGO’s. Organisaties met uiteenlopende idealen en agenda’s die geen graantje meepikken maar de hele silo willen leeghalen. Het is deze keiharde corporate wereld, waar het MKB tegenaan moet concurreren.

Vertrouwen komt te voet, maar gaat te paard

In uitgeslapen kringen ziet men de huidige wereld als een ‘clown world’. En toegegeven, soms lijkt het optreden van onze overheid inderdaad op een slechte show van een groepje clowns. Want ook clowns lopen rond als een kip zonder kop. Én je moet voor ze oppassen. Want ze dragen een masker, houden je voor de gek, zijn nooit echt grappig en soms best eng. De ene keer krijg je een bloem en vervolgens kieperen ze een emmer water over je heen. Je zit er toch met enigszins dichtgeknepen billen naar te kijken want je vertrouwt ze niet.

Het kiezen van een volksvertegenwoordiger doe je ook op basis van vertrouwen. Natuurlijk spelen politieke voorkeur, beloften voor de toekomst en charisma mee. Zodra je het vlakje rood kleurt en het stembiljet in de bus gooit, machtig jij de gekozen volksvertegenwoordiger om jou te besturen. Dat is geen sinecure. Want wat als jouw volksvertegenwoordiger straks weinig tot niets in te brengen heeft? Wat als er bij onderhandelingen te veel water bij de wijn wordt gedaan en beloftes aan kiezers niet worden nagekomen? Dan is jouw vertrouwen beschaamd.

Het echte leven, met echte mensen die echt ondernemen

In het MKB ben je direct ‘af’ als je iemands vertrouwen schaadt. Je verliest aan geloofwaardigheid als je beloftes niet nakomt en verwachtingen niet waarmaakt. Niet alleen klanten en leveranciers maar ook medewerkers hebben bepaalde verwachtingen. Zo willen ze een stabiele, prikkelende werkomgeving waarbij er oog is voor de menselijke maat. Ze hekelen een zwabberend, grillig beleid. Dus ben je als ondernemer of leider onvoorspelbaar, onverschillig en onbereikbaar? Of neem je mensen niet serieus en laat je problemen sudderen? Dan wordt jouw bedrijf een akelige plek om te werken. Je team zal gillend weglopen en sollicitanten halen hun neus op voor jouw vacatures.

Geen wonder dat consultants en trainers het hebben over empowerment, mensgericht- en bezielend leiderschap. Ze pleiten voor betrokkenheid en het nemen van verantwoordelijkheid. Op een of andere manier voelt het alsof dat haaks staat op de samenleving waar wij momenteel in leven.

Juist in het MKB staan goede onderlinge verhoudingen en vertrouwen nog voorop. Geen ge-clown, maar serieuze ondernemers die zelf nadenken, alert zijn en niet zomaar overal achteraanlopen. Die samen optrekken, verantwoordelijkheid nemen en investeren in hun omgeving. Voor dit soort ondernemers is optimisme een morele plicht, hoe lastig tijden ook zijn. Want praatjes vullen geen gaatjes en daarom voegen zij wel de daad bij het woord.

Clowns en hun streken horen in het circus thuis. Daar ga je naar hun optreden kijken om je vervolgens te verwonderen over zoveel absurditeit. Gelukkig mag je daarna weer naar huis. Naar die echte wereld. De wereld van jou en mij.

column Nadja van Berkel Cancel Bevrijdingsdag maar gewoon

Over een paar dagen is het vijf mei. Bevrijdingsdag. We vieren de vrijheid. Misschien kunnen we dat beter cancellen. Past beter in deze cultuur en het tijdsbeeld… want om eerlijk te zijn is vrijheid ver te zoeken.

Onder de noemer van ‘gevaarlijke desinformatie’ heeft de overheid ons geoogklept. Andersoortige informatie komt niet meer door, omdat het verboden is. Zo stuurt de EU ons denken. Dit is absolute onvrijheid! Zeker nu ons hoofdkantoor in Brussel regels heeft opgesteld waar de (sociale) media zich aan dienen te houden: dit neigt naar censuur.

Facebook, Twitter, LinkedIn en Youtube worden gedwongen om een aantal zaken die EU oormerkt als desinformatie niet te publiceren, te verwijderen of te shadowbannen. Zeg dus niets over de nutteloosheid van mondkapjes en als je denkt te weten dat Corona uit een Chinees laboratorium komt, ook dan kun je maar beter je mond houden. Je achter de Russen scharen in het oorlogsgeweld tegen Oekraïne of klimaatactivisten belachelijk maken: pas op want voordat je het weet wordt je bericht of je hele account verwijderd.

Wat mij nog het meest verbaast is het feit dat alle mainstream media dit gewoon pikt en uitvoert. Zijn deze journalisten gebrainwashed? Waarom komt hierover geen goede discussie? En waarom zien we niet wat er allemaal in de wereld gebeurt? Demonstraties van miljoenen mensen op straat komen niet meer in beeld in onze mainstream media. Hoezo dan?

Je suis Charlie ken je toch nog wel? In 2015 waren we allemaal Charlie en verontwaardigd over het moorden vanwege een cartoon; de  vrijheid van meningsuiting stond hoog in het vaandel. En nu? Nu zijn we gehypnotiseerd door de eenzijdige media. Worden we opgestuwd om onze medemens te veroordelen. Of erger nog, geloven we de regering als die zegt dat de boosters veilig zijn, ook  voor jonge mensen. De oversterfte mag niet worden onderzocht en wat de lijkschouwers allemaal ontdekken wordt (net zoals al het andere vreselijke echte nieuws) onder de noemer van misinformatie onder het tapijt geveegd.

Begin alsjeblieft niet over het feit dat ik Bevrijdingsdag niet mag vergelijken met de oorlog… Want in mijn beleving is het niet mogen uiten van je mening het begin van een hele akelige nieuwe oorlog.

Lang leve de vrijheid!

Je suis Nadja!

Het mkb gaat eraan en dat is precies de bedoeling
 

Overheid zet bedrijven onder druk om coronasteun terug te betalen. Volgens het CBS zijn er in Nederland ongeveer 2,2 miljoen bedrijven. Zo’n 652 duizend, ongeveer een derde, vroeg coronasteun aan.

Druk belastingdienst

Zo’n 64 duizend bedrijven blijken niet in staat om het geleende bedrag nu al terug te betalen, maar de Belastingdienst zegt in opdracht van de overheid per 1 juni druk te gaan zetten met vorderen van het geleende geld.

Voorspelling Allianz

Daardoor, zo voorspelt Allianz, dreigt een faillissement voor veel van dit soort mkb’ers.

mkb is kapot gemaakt

Volgens Pancras Pouw van belangbehartiger beUnited is “hebben multinationals ongemerkt al heel veel van het mkb in handen, het traditionele mkb lokaal gevestigd en geborgd, zo goed als kapot gemaakt.”

Het mkb gaat eraan en dat is precies de bedoeling

beUnited is een onafhankelijke belangenorganisatie van, vóór en dóór 40.000 zelfstandig mkb & zzp ondernemers. Help ons om mkb & zzp ondernemers te verenigen, inspireren, informeren, verbinden en ondersteunen.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email
Share on print